mgr Marta Król-Karczmarczyk
22 Gru

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa poleca się na świąteczny stół. :)

Składniki na 8 porcji (1 porcja ok. 180 kcal)
2 litry wody,
100 g suszonych grzybów leśnych,
2 marchewki,
1 pietruszka, korzeń,
1/4 pora,
1/4 selera, korzeń,
2 cebule,
2 szklanki makaronu łazanki.

Przygotowanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Grzyby przepłukać na sitku, zalać je 2 szklankami gorącej wody i odstawić na ok. godzinę. Następnie dodać resztę wody i obrane warzywa, posolić. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną (ok. 30 minut). Można dodać odrobinę soku z cytryny i pieprz. Grzyby wyjąć i pokroić na paseczki. Makaron zalewać wywarem i dodawać grzybki pokrojone w paski. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ