mgr Marta Król-Karczmarczyk
11 Sty

Rogaliki z wiśniami

Karnawał to świetny czas na wykorzystanie tego przepisu :)

Składniki:
·        250 twarogu półtłustego
·        200g mąki orkiszowej
·        100g masła
·        1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·        Nadzienie: dowolne owoce – u mnie wiśnie mrożone 200g.


Wykonanie:
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugnieść w misce widelcem razem z twarogiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Uformowane w kule włożyć do lodówki na około 30 minut. Wiśnie rozmrozić na małym ogniu, w rondelku z odrobiną wrzątku. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na cienki placek. Pokroić każdy placek na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć wiśnie i zwinąć od strony szerszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać odrobiną cukru pudru z ksyllitolu. Smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ