mgr Marta Król-Karczmarczyk
07 List

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Pasty to świetne rozwiązanie na kanapki :) 

Składniki:

1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
oliwa do skropienia dyni

łyżeczka oliwy
szczypta soli
mała czerwona cebula


1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
ostra papryka w proszku

2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną natkę pietruszki i ostrą papryczkę.

Upieczoną i ostudzoną dynię obrać ze skórki, włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.

Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,

Najlepiej smakuje następnego dnia na pieczywie pełnoziarnistym :)

Twój komentarz




POKAŻ