mgr Marta Król-Karczmarczyk
10 Luty

Kulki z wiórkami i czekoladą

Świetny pomysł na zdrowy deser dla ukochanej osoby ;)

Składniki:
100 g rodzynek, 350 g daktyli suszonych, 30 g płatków migdałowych, 30 g pestek dyni, 150 g masła orzechowego, 80 g odżywki białkowej waniliowej, tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Daktyle i rodzynki zalać gorącą wodą i namoczyć około 30 min. Potem zmiksować w blenderze lub malakserze razem z masłem orzechowym, białkiem, pestkami dyni i migdałami na w miarę gładką masę (mogą być większe kawałki rodzynek i pestek). Uformować kulki (wyjdą około 32 sztuki), połowę obtoczyć we wiórkach kokosowych, a połowę w gorzkiej czekoladzie, uprzednio roztopionej. Schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na noc.

Twój komentarz




POKAŻ