mgr Marta Król-Karczmarczyk
10 Kwie

Sałatka jajeczna z migdałami

Wielkanoc to zdecydowanie czas kiedy jajko króluje na stole pod różnymi postaciami :)

Sałatka jajeczna z migdałami (4 porcje):
- jajo - 200 g, 4 sztuki
- szczypiorek 3 g, 3 łyżeczki,
- migdały płatki - 10 g, 2 łyżeczki,
- groszek zielony konserwowy - 110 g, 1/2 puszki,
- rzodkiewka 100 g, pęczek
- sałata rzymska 40 g, 8 liści,
- marchew - 100 g, 2 sztuki,
- jogurt naturalny - 300 g - 2 kubki,
- pieprz czarny mielony - 2 g, szczypta,
- sól - 2 g, szczypta
- sok z cytryny - 10 g, łyżka.

Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki, Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jajka i polać sosem. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Twój komentarz




POKAŻ