mgr Marta Król-Karczmarczyk
09 Kwie

Mazurek

Mazurek w zdrowszej wersji poleca się na Wielkanoc ;)

Składniki:
Płatki owsiane 250g 1/2 paczki
Cukier brzozowy 50g 5 łyżek
Jajo 200g 4 sztuki
Mąka pełnoziarnista typ 2000 50g 5 łyżeczek
Proszek do pieczenia 3g 1 płaska łyżeczka
Mleko 1,5% tłuszczu 50g 5 łyżek
Słonecznik, nasiona 30g 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik. Następnie wymieszać. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i wlać do miski z płatkami, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać masę owsianą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Udekorować w dowolny sposób.

Twój komentarz




POKAŻ