mgr Marta Król-Karczmarczyk
28 Maj

Batoniki orzechowe

Smaczny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek ;)

Składniki:

- płatki owsiane 100g

- masło orzechowe- najlepiej płynne 60g

- miód płynny 30g

- orzeszki ziemne 30g

- nasiona chia/ nasiona lnu 20g

- gorzka czekolada- 4 kostki (20g)

- mleko, kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy około 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ