mgr Marta Król-Karczmarczyk
29 Wrze

Zupa z dyni i ziemniaków

Idealne sezonowe danie z dynią :)

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
250 g ziemniaków
20 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
50 g mleczka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania: 
Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ